EDAM-VOLENDAM - Voor ouderen, mensen met een fysieke uitdaging of mensen die spaarzaam moeten omgaan met hun energie, kan zelf koken iedere dag opnieuw een opgave zijn. Zo heeft een derde van de ouderen die thuis blijft wonen moeite met de dagelijkse handelingen in huis, blijkt uit de Gezondheidsenquete van het CBS. Stichting Thuisgekookt koppelt al meer dan tien jaar juist deze mensen aan enthousiaste thuiskoks in de buurt die met liefde een portie extra voor hen koken. In 2023 heeft Thuisgekookt landelijk bijna 4.500 nieuwe koppelingen gemaakt en in totaal zijn er 225.372 porties gedeeld. Ook gemeente Edam-Volendam zet Stichting Thuisgekookt vanaf januari 2024 in om buurtbewoners aan elkaar te koppelen voor fijn sociaal contact en het delen van een lekkere gezonde maaltijd. De steun van gemeente Edam-Volendam geeft Stichting Thuisgekookt de mogelijkheid actief samen te werken met het lokale zorg- en welzijnsnetwerk en lokale campagnes op te zetten, waardoor meer inwoners van Edam-Volendam bereikt worden. Soms is het tijdelijk of voor een langere periode lastig om zelf een gezonde warme maaltijd te koken. Stichting Thuisgekookt helpt je hier graag bij. Wanneer je je bij ons aanmeldt, gaan wij op zoek naar een thuiskok die past bij jouw eet- en dieetwensen en graag een lekkere maaltijd voor je kookt, waarbij alleen de kosten voor de boodschappen in rekening worden gebracht. Ook Jaap is helemaal overtuigd en ontvangt nu al een aantal maanden maaltijden van Steffie: 'Ik was op zoek naar meer variatie in mijn eetpatroon. Steffie kookt lekkere gerechten en vegetarisch. Steffie is heel positief ingesteld en altijd vrolijk. Daardoor beleef ik mijn leven met een lichamelijke handicap weer wat positiever. Het heeft ervoor gezorgd dat ik meer buiten mijn geijkte netwerk durf te treden'.
Kook het verschil als thuiskok
Kook jij graag en wil jij een buurtgenoot helpen door vrijwillig op regelmatige basis een gezonde maaltijd voor hem of haar te koken? Meld je dan aan als thuiskok. Een thuiskok is iemand die vrijwillig, tegen de kostprijs van de ingrediënten (een bedrag tussen de €3 en €6), één of twee keer per week een gezonde maaltijd kookt voor een buurtgenoot die de hulp goed kan gebruiken. De maaltijden worden veelal gebracht en gaan gepaard met een praatje. Jij kookt dus wat meer, als het een ander wat minder lukt. Thuiskok Renate: "Vrijwilligerswerk vanuit je eigen huis met iets wat je toch al elke dag doet: ideaal! Je kunt met weinig moeite iets betekenen voor een ander en het is makkelijk te combineren met je eigen werk- en gezinsleven." Meld je aan!
Kun je wel wat hulp gebruiken en wil je in contact komen met een thuiskok in de buurt? Of kook jij de komende tijd een lekkere ovenschotel, bordje pasta of iets anders extra voor een van je buren? Meld je dan direct aan via thuisgekookt.nl of bel voor meer informatie naar 085 0608768. Als lokale zorg- en welzijnsorganisatie een samenwerking verkennen met Stichting Thuisgekookt? Stuur dan een mailtje naar impact@thuisgekookt.nl.
|