Dat is het bod dat de provincie heeft gedaan aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Wel is van groot belang dat knelpunten worden weggenomen en aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan door het Rijk.
De regering vroeg eerder dit jaar alle provincies een bod te doen: hoeveel nieuwe woningen in de gemeenten in elke provincie bijgedragen kunnen worden om het doel van 900.000 per 2030 te behalen. Het betreft dan bouwplannen die met een hoge mate van zekerheid snel gerealiseerd kunnen worden.
Gedeputeerde Cees Loggen: “We kunnen de komende 8 jaar aan de slag om een stevige deuk te slaan in het woningtekort. Samen met de provincie Zuid-Holland kunnen wij 45% van de landelijke opgave van 900.000 woningen realiseren. De gemeenten en wij staan klaar om de plannen uit te voeren. Dan is het wel van eminent belang dat een aantal knelpunten en problemen wordt aangepakt door het Rijk. Wij en de gemeenten committeren ons aan harde toezeggingen en verwachten hetzelfde van het kabinet.”
De afgelopen maanden was de provincie druk in gesprek met gemeenten om tot een bod te komen – de optelsom van gereedliggende bouwplannen. Dat kwam uit op 184.000 woningen. Daarvan zijn ruim 81.000 ‘harde plancapaciteit’, wat wil zeggen dat dit bouwplannen zijn die door gemeenteraden zijn goedgekeurd en vastgelegd in bestemmingsplannen.
Knelpunten
Cees Loggen: “Randvoorwaarden om het bod te kunnen realiseren zijn oplossingen voor het stikstofprobleem, het energievraagstuk (volle stroomnetten), personeelsgebrek – vooral bij de gemeenten – mobiliteit (de aanleg van infrastructuur) en het gegeven dat het steeds moeilijker wordt om betaalbare woningen te bouwen. Daarom moet er geld bij. Deze boodschap hebben Noord-Holland en de andere provincies de afgelopen maanden regelmatig aangekaart bij het kabinet.”
Donderdag 13 oktober bieden de verschillende provincies officieel hun bod aan met een ondertekeningsmoment.
Bekijk ook de uitlegvideo over de rol van de provincie in woningbouw in Noord-Holland.