Er staan bijvoorbeeld tips in over tanden poetsen, speengebruik en eet- en drinkgewoonten. Ook bevat het boekje afsprakenkaarten om mee te nemen bij een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist. Op die kaarten kan worden bijgehouden hoe het staat met de mondgezondheid en kan de mondzorgverlener tips geven die specifiek zijn toegesneden op het kind.
De ouders krijgen het boekje op het consultatiebureau of Centrum voor Jeugd en Gezin als het kind ongeveer 5 à 6 maanden is. Rond die tijd komt namelijk het eerste tandje door, en dat is het moment waarop wordt aanbevolen om het kind voor het eerst mee te nemen op controle naar een tandarts of mondhygiënist.
Het boekje is enerzijds bedoeld om tegemoet te komen aan de behoefte aan praktische en eenduidige adviezen. Anderzijds hopen de initiatiefnemers eraan bij te dragen dat alle kinderen regelmatig op controle gaan bij de mondzorgpraktijk – iets wat nu nog onvoldoende het geval is. Zo blijkt uit CBS-gegevens dat bijna 35% van de 2- en 3-jarigen in 2023 niet bij een tandarts is geweest, terwijl het advies is om te gaan vanaf het doorbreken van de 1e tand. In totaal gaat ongeveer 1 op de 5 kinderen niet één keer per jaar op controle*.
Vooralsnog wordt het boekje gedurende 4 jaar bij wijze van proef verspreid in gemeenten die vallen onder 3 GGD-regio's. Naast Zaanstreek-Waterland (o.a. Zaanstad en Edam-Volendam) zijn dat Hollands Midden (o.a. Alphen aan de Rijn, Gouda en Leiden) en Brabant-Zuidoost (o.a. Eindhoven en Helmond). Uit onderzoek naar de opgedane ervaringen met het boekje in de proef moet blijken of het boekje later landelijk geïntroduceerd wordt.
Het GebitsGroeiboekje is een uitgave van de KNMT en de Hogeschool Utrecht. Het is tot stand gekomen in samenwerking met NVM-mondhygiënisten, het Ivoren Kruis en de NVvK.
Het boekje is in te zien op
www.allesoverhetgebit.nl/gebitsgroeiboekje
*Bron:
https://www.waarstaatjegemeente.nl/viewer/?presel=gez_gedr_5&keepworkspace=true