Het museum vertelt aan de hand van archeologische vondsten over de geschiedenis van de Markermeerdijk en het gebied eromheen: het verdronken dorp Etersheim, de strijd tegen de zee en de vorming van het landschap. Tijdens de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 18 juni 2021 opent De Waterwolf voor het eerst haar deuren voor publiek.
De Markermeerdijk tussen Hoorn en Amsterdam wordt op dit moment versterkt. De Markermeerdijk is een provinciaal monument. De dijk is een levend monument: het resultaat van continue aanpassingen aan de eisen van de tijd. Met de huidige dijkversterking gaat de dijk weer een nieuwe fase van herinrichting in.
Archeologische vondsten
Bij de dijkversterking wordt archeologisch onderzoek gedaan aan de dijk, in het voorland, in het water en in het achterland. Alle archeologische vondsten die worden gedaan zijn eigendom van de provincie Noord-Holland (alleen vondsten binnen de gemeenten Hoorn en Amsterdam worden eigendom van die gemeenten). Zij worden uiteindelijk bewaard in het archeologisch depot in Huis van Hilde. Een selectie van archeologische vondsten is nu te zien in het minimuseum.
In het minimuseum komen bezoekers allerlei archeologische vondsten tegen, van alledaagse dingen als een schoen, een kruik en bouwmaterialen tot bijzondere objecten als munten. Je kunt er ook zelf ‘de bodem ingaan’, tot zo’n 1.000 jaar terug in de tijd. In het museum kom je ook meer te weten over de legendarische goudschat van Etersheim en de sarcofaag die in 2009 voor de kust werd opgedoken. Deze middeleeuwse sarcofaag is nu te zien in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
Openingstijden
Het minimuseum is te bezoeken op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 18.00 uur. Van 15 april tot 1 oktober kan dat ook op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Archeologisch minimuseum De Waterwolf is gerealiseerd op initiatief van de Alliantie Markermeerdijken met financiële steun van onder andere de provincie Noord-Holland en de gemeente Edam-Volendam. Het tijdelijke museum komt voort uit de samenwerking met de Stichting Etersheimerbraak en is geplaatst op het terrein van bezoekerscentrum de Breek waar ook de Brekermolen staat.