VOLENDAM - “Hee, dat zijn die mensen van de actie tegen lachgas!” De vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven werden afgelopen zaterdag in Volendam meerdere malen herkend aan hun turquoise t-shirts. Hun flyer-actie, waar door verschillende Volendammer kranten vorige week al aandacht aan was besteed, ging niet onopgemerkt voorbij.
De vrijwilligers troffen het met het mooie weer. Zij deden met name het centrum aan van het prachtige Volendam, waar het zoals gewoonlijk lekker druk was met mensen. Een café werd binnengegaan waar een groep jongens aan tafel zat. Lacherig pakten ze een flyer aan, maar ze namen wel de moeite om hem te lezen.
Lesmaterialen kern van de campagne
Woningen in het gebied rondom het centrum kregen een flyer over lachgas in de brievenbus plus een boekje vol wetenswaardigheden over drugs. Het is de stichting Geen Drugs-Wel Leven voornamelijk om eerlijke drugsvoorlichting te doen. Kern van de campagne is een lespakket met meerdere boekjes met feiten over de meest gebruikte drugs, waaronder marihuana, XTC, cocaïne, pijnstillers en nog meer. De lesmaterialen en boekjes kunnen gratis via de website worden besteld.
Tijdens de flyeractie van zaterdag lag het accent op lachgas. De stichting maakt zich zorgen over recente berichten dat meer dan 60 jongeren in de afgelopen twee jaar een dwarslaesie hebben opgelopen na het gebruik van lachgas. “Lachgas werkt direct in op het zenuwstelsel” aldus een van de vrijwilligers. “Het is belangrijk om jongeren aan de voorkant gericht informatie te geven over de nadelige effecten. Als je over de juiste gegevens beschikt, kun je een verantwoorde beslissing nemen om dat ballonnetje wel of niet te nemen.”
Moeten af van cultuur dat drugs geen kwaad kan
“We moeten af van de cultuur dat drugs – of een beetje drugs – geen kwaad kan. Wij pleiten voor verplichte drugs-educatie in het onderwijs. En dan niet over ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’, maar eerlijke informatie met uitleg over wat er in je lichaam en met je brein gebeurt. Je hebt maar één stel hersenen en daar moet je je hele leven mee doen!”
Naast het verspreiden van boekjes is Geen Drugs-Wel Leven daarom ook bij de politiek aan het lobbyen om drugsvoorlichting in groep 8 van de basisschool verplicht te stellen. Hierbij verwijst de stichting naar de resultaten in Zweden, waar na 25 jaar verplichte drugs-educatie een trendbreuk is ontstaan en de meerderheid van de jongeren drugs niet meer cool vindt. “Als we daar nu in Nederland mee beginnen, hebben we nog een kans om het tij te keren. Maar het begint met bewustwording.”