VOLENDAM - Maandag startte de campagne 'Vreemd of verdacht?' Dit initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie is bedoeld om het bewustzijn te vergroten over georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Door middel van verschillende uitingen op tv en online, ontdekken mensen hoe ze signalen van criminele activiteiten kunnen herkennen en wat ze zelf kunnen doen. Zo worden buurten en wijken veiliger en sterker.

Wereld van georganiseerde misdaad

De urgentie is groot: schietpartijen, drugsafval in natuurgebieden en explosies in woonwijken. Komt het in de buurt, dan komt het dichtbij. Criminelen hebben mensen, huizen en bedrijven nodig voor hun illegale activiteiten.

Signaleren van verdacht gedrag

U kent uw omgeving het beste. Valt u iets vreemds op? Kijk of het in de lijst met verdachte signalen staat. Wij kunnen uw ogen, oren en neus goed gebruiken.

Ziet u wel eens iets vreemds in uw buurt of op het werk? Bijvoorbeeld een huis dat al maanden leeg staat, maar waar ‘s nachts licht brandt? Of een garagebox waar ‘s nachts mensen komen? Een verbouwing waarbij grote ketels en tonnen naar binnen worden gesjouwd? Of iemand die opeens allerlei dure spullen heeft?

Misschien vindt u deze situaties vreemd. Maar wist u dat dit signalen kunnen zijn van criminele activiteiten?

Dit kunt u doen

  • Schrijf op wat u opvalt en wanneer. Dit helpt tegen twijfel en bij het delen met anderen. Denk aan kentekens, dagen, tijdstippen en beschrijvingen van personen.
  • Praat erover met je buren: zien zij dit ook?

Meld uw zorgen of vermoedens

  • Door de wijkagent een bericht te sturen of te bellen (0900-8844).
  • Via de gemeente of via de verhuurder van de woning, zoals een woningcorporatie.
  • Via het niet-spoed-nummer van de politie (0900-8844).
  • Anoniem door een bericht te sturen of te bellen met Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).