VOLENDAM -Bedrijfsauto’s moeten minimaal verzekerd worden voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Als de dekking van deze verzekering je niet ver genoeg gaat, kun je ook voor één van de andere twee basisdekkingen kiezen: WA+ of Allrisk. Heb je gekozen? Dan ben je er nog niet, want je moet ook nog je schadevrije jaren doorgeven. Op basis hiervan berekent een verzekeraar de hoogte van je no-claimkorting. Maar hoe werkt deze korting precies bij bedrijfsauto’s? Je ontdekt het hier!

Wat is no-claimkorting?


De meeste ondernemers hebben weleens gehoord van no-claimkorting, maar lang niet iedereen weet precies wat het is. Daarom leggen we je hier eerst kort uit hoe het zit. In principe is het niets meer dan korting die je krijgt op je bestelautoverzekering. De hoogte hiervan wordt gebaseerd op het aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Vandaar dat de no-claimkorting voor ieder bedrijf anders kan zijn.

Bonus-malusladder

Verzekeraars maken gebruik van de zogeheten bonus-malusladder om te berekenen hoeveel korting je krijgt op je zakelijke autoverzekering. Rijd of claim je een jaar lang geen schade? Dan stijg je een trede op deze ladder. Dit resulteert in een hogere korting voor het volgende verzekeringsjaar. Als je wel schade rijdt of claimt, zak je vijf treden. Het gevolg hiervan is dat je het aankomende verzekeringsjaar een hogere premie betaalt voor je bedrijfsautoverzekering.

Welke schades zijn van invloed?

Sommige ondernemers denken dat ze standaard zakken op de bonus-malusladder bij schade, maar dat is niet het geval. Niet alle schade heeft namelijk invloed op je schadevrije jaren. Heb je een WA+ bestelautoverzekering van Univé? Dan zak je alleen op de ladder als het om schade gaat waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Schade aan je bedrijfsauto door brand, diefstal of storm heeft bijvoorbeeld geen invloed op je schadevrije jaren. Dit is ook het geval als je de schade op iemand anders kunt verhalen.

Schadevrije jaren achterhalen

Voordat je een zakelijke autoverzekering afsluit, ben je ongetwijfeld benieuwd hoeveel schadevrije je hebt opgebouwd. Aan de hand hiervan kun je immers je no-claimkorting berekenen. Je kunt dit zelf allemaal uitzoeken, maar dat is meestal niet nodig. Zo vind je bij veel verzekeraars het aantal schadevrije jaren op je verzekeringspolis. Als dit niet het geval is, kun je ze vaak opvragen bij je verzekeraar. Tot slot kun jij je schadevrije jaren opvragen via de centrale database Roy-data.

Premie berekenen

Weet je inmiddels hoeveel schadevrije jaren je hebt? Dan wil je uiteraard ook weten wat dit betekent voor de premie van je bedrijfsautoverzekering. Omdat dit per verzekeraar verschilt, kunnen we je niet exact vertellen wat je per maand gaat betalen. Gelukkig vind je op de site van veel verzekeraars een handige tool om de premie te berekenen. Nadat je een aantal gegevens over jezelf en de bedrijfsauto hebt ingevuld, word je gevraagd naar je schadevrije jaren. Vul hier het aantal in dat je achterhaald hebt en de verzekeraar houdt hier rekening mee bij het berekenen van de premie. Hierdoor weet je direct hoe duur je bedrijfsautoverzekering is.