VOLENDAM - Heb jij het gevoel dat je hond ineens een stuk meer krabt dan normaal? Dan is het verstandig je hond eens goed te checken op eventuele vlooien. Vlooien hond komt namelijk regelmatig voor en het is daarom dus ook zaak om ervoor te zorgen dat je dit waar mogelijk zo snel mogelijk bestrijd. Vlooien op zich zijn niet direct schadelijk voor je hond, maar wanneer je hond flink krabt, bestaat wel de kans dat je hond z’n eigen huid kapot krabt, met een eventuele kans op ontsteking tot gevolg. Omdat het niet altijd mogelijk is om vlooien te voorkomen, is een regelmatige check absoluut van belang. Niet alleen kun je vlooien dan tijdig opsporen, maar geeft het je ook de kans om het waar mogelijk direct de kop in te drukken.
Wat zijn vlooien precies?
Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem bij honden en kunnen niet alleen vervelend zijn voor het dier, maar ook gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals vlooienbeten, anemie (bloedarmoede) en allergieën voor vlooien. Vlooien kunnen zich snel vermenigvuldigen en zich overal op het lichaam van de hond ‘huisvesten’. Nu is dat niet direct het probleem en is het redelijk goed te behandelen. Wat wel een probleem is, is dat vlooien zich niet alleen beperken tot de vacht van je hond. Vlooien gaan namelijk overal zitten. Dus heeft je hond vlooien, dan is het ook zaak dat je de rest van het huis flink onder handen neemt. Hoe je dit kunt doen, vertellen we je nu!
Hoe behandel je vlooien?
Om vlooien bij je hond te behandelen, zijn er verschillende producten die je kunt gebruiken, waaronder sprays, shampoos, pillen en druppels. Sommige producten doden alleen volwassen vlooien, terwijl andere ook de eieren en larven doden. Het is belangrijk om de producten te gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing en dus ook de juiste hoeveelheden aan te houden. Dit om ervoor te zorgen dat vlooien worden verwijderd en kunnen worden voorkomen in de toekomst. Het is ook belangrijk om de omgeving van de hond te ontsmetten door bijvoorbeeld het wassen van beddengoed, tapijt en speelgoed. Ook is het zaak dat je eventueel speelgoed van de kinderen goed ontsmet en niet te vergeten, de plek waar je hond gedurende de nacht verblijft, mits dit niet op de bank is natuurlijk.
Vlooien voorkomen
Vlooien en schurft hond worden nog wel eens met elkaar verward. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze beide. Waar vlooien natuurlijk een externe factor is, is schurft een daadwerkelijke huidaandoening. Om vlooien te kunnen voorkomen is het belangrijk je hond regelmatig tijdens het borstelen goed te controleren. Vlooien honden van warme plekjes, dus in de knieholtes en ook de ‘oksels’ extra goed kijken is wel zo verstandig. Ook kun je je hond een vlooienband om doen of speciale druppels in de vacht druppelen, die vlooien doet afschrikken. Verder is het belangrijk je hond meermaals per week goed te kammen, zodat je niet alleen kunt zien wat de conditie van de vacht is, maar je ook direct kunt checken op vlooien bij je hond.