NOORD-HOLLAND - Tussen vrijdagavond 19.00 uur en zaterdagochtend 07.00 uur heeft de politie Noord-Holland 23 drankrijders van de weg gehaald. Naast de drankrijders werden ook twaalf bestuurders van de weggehaald omdat ze voertuig bestuurden met drugs op. De politie controleert 24 uur per dag op alcohol- en drugs.


Opvallende drankrijders

Bij een geplande controle op de Heerenduinweg in IJmuiden werden zes bestuurders met alcohol op gepakt. 1 bestuurder had drugs gebruikt. Een 32-jarige vrouw uit de gemeente Velsen had teveel gedronken (460 Ugl). In haar auto zaten ook haar twee minderjarige kinderen. Kromme Spieringweg in Vijfhuizen kwamen agenten een voertuig tegen wat half in de greppel lag. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol: 760 Ugl. Een sleepdienst heeft het voertuig geborgen.

Er vandoor

In 't Zand ging een bestuurder er vandoor bij het zien van de politie. Daarbij werd op een 60-kilometer weg een snelheid van 160 kilometer per uur gehaald. Op de Bosweg werd het voertuig aangetroffen. De bestuurder blies 245 Ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd vanwege de snelheid en kreeg onder meer een bekeuring voor het negeren van een stopteken.

Geen BOB

In Hippolytushoef hadden agenten een melding gekregen dat er iemand in de kroeg zat te drinken die met de auto was gekomen. Rond sluitingstijd vertrok de man ook weer met de auto. Agenten die stonden te posten zagen de man voorbij rijden. Hierop werd het voertuig aan de kant van de weg gezet. De drankrijder blies 795 Ugl. Het rijbewijs van de 55-jarige man uit Hippolytushoef is ingevorderd.

Straffen voor alcohol in het verkeer

Lichte overschrijdingen handelt de politie zelf af. Zwaardere overtredingen (een promillage van meer dan 351 Ugl) legt de politie voor aan het Openbaar Ministerie. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Naar aanleiding van de uitslag van de blaastest kan de rechter u een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.

Daarnaast kunt u van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) of EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze verplichte cursussen duren enkele dagen en moet u zelf betalen. In deze cursus wordt onder meer de negatieve invloed van alcoholgebruik op de verkeersveiligheid aan de orde gesteld. De cursus is verplicht voor iedereen die is aangehouden met een alcoholgehalte van minimaal 350 Ugl. Voor beginnende bestuurders geldt een alcoholgehalte van minimaal 220 Ugl.

Weigert u mee te doen of bent u afwezig? Dan raakt u uw rijbewijs direct kwijt. Is het aangetroffen alcoholgehalte in uw adem hoger dan 785 Ugl? Dan krijgt u ook een medisch onderzoek opgelegd door het CBR.